Gespecialiseerd
in spieropbouw

Jezelf tot het uiterste dwingen in de sportschool is een belangrijke stap in het opbouwen van spiermassa. “Progressive overload” is hierbij essentieel. Dit betekent dat je de belasting op je spieren verhoogt, ofwel door het gewicht, of door het aantal herhalingen.

voeding is veel
belangrijker dan je denkt

invloed van voeding

'Hoe speelt voeding hierbij een rol?'

Bij voeding en trainen denkt men vaak als eerste aan eiwitten, hoewel dit lang niet het belangrijkste is wanneer je spiermassa wil opbouwen. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en worden gebruikt bij het spierherstel. Wanneer je spiermassa wil aankomen is het ook belangrijk dat je lichaam genoeg energie heeft om te kunnen trainen, hierbij spelen koolhydraten een belangrijke rol. Een juiste hoeveelheid koolhydraten kan er dus voor zorgen dat je “progressive overload” gemakkelijker wordt om vol te houden.

Daarnaast zijn groenten en fruit een goede bron van vezels, deze vezels zorgen ervoor dat koolhydraten geleidelijk door je lichaam worden opgenomen. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je de hele dag door energie hebt en geen last hebt van dipjes. Een dip komt vaak voor na het eten van grote hoeveelheden eten in één keer of een hoop suiker. Je voelt je dan moe en hangerig, niet bevorderlijk voor een sterke training dus. Een ander positief effect van genoeg koolhydraten en calorieën is dat het een eiwit besparend effect heeft, dat wil zeggen dat je lichaam een groter gedeelte van de eiwitten die je binnenkrijgt effectief kunt gebruiken. Tot slot zijn gezonde vetten en een juiste hoeveelheid vitamines essentieel om je hormoonhuishouding te regelen. Een gezonde hoeveelheid testosteron in het lichaam zorgt snellere spieropbouw.

de rol van Eiwitten

'Waarom eten bodybuilders dan zoveel eiwitten?'

Wanneer bodybuilders aan het trainen zijn voor een show is het de bedoeling dat er een extreem laag vetpercentage wordt behaald. Een verlaging van het vetpercentage wordt behaald door de calorie-inname geleidelijk te verlagen. Zoals hierboven beschreven zorgt een overschot aan calorieën ervoor dat je lichaam meer eiwitten essentieel kan gebruiken. Een tekort aan calorieën zorgt dus voor het omgekeerde, je moet dan extra veel eiwitten eten om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg eiwitten tot zijn beschikking heeft om spier op te bouwen of te behouden.